Πληροφορίες για το κρασί που σίγουρα δεν γνωρίζατε


Το κρασί υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 9 χιλιάδες χρόνια, με τους ιστορικούς να μιλούν για τα παλαιότερα οινοποιεία στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι άρχισαν να αντιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, γι’ αυτό και σήμερα παίρνουν τα εύσημα της ανακάλυψής του. Θέλετε να μάθετε κι άλλα για το κρασί;

Συνεχίστε να διαβάζετε!

1. Το παλιότερο μπουκάλι κρασί είναι πάνω από… 1600 χρόνων και βρίσκεται στο Pfalz Historical Musuem της Γερμανίας. Θάφτηκε το 350 μ.Χ. και βρέθηκε ξανά το 1867.

2. Ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει μια Aston Martin που χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο από κρασί. Η βασίλισσα Ελισάβετ του έκανε δώρο το αυτοκίνητο όταν έγινε 21 και το 2008 έγινε η… "οινική" μετατροπή του.

3. Σύμφωνα με το Wine Institute, το Βατικανό καταναλώνει το περισσότερο κρασί στον κόσμο, με 74 λίτρα κατά κεφαλήν το χρόνο -2 φορές παραπάνω από την Ιταλία.

4. Αν η Καλιφόρνια ήταν χώρα κι όχι πολιτεία, θα ήταν 4η σε παραγωγή κρασιού στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

5. Το 1976 πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή κρασιών στη Γαλλία, η οποία ονομάστηκε Judgment of Paris. Εκεί, εννέα Γάλλοι, ειδικοί στο κρασί, αξιολόγησαν κρασιά και κατέληξαν να δίνουν τον τίτλο του καλύτερου κρασιού σε λευκό και κόκκινο σε κρασί από την Καλιφόρνια. Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό TIME, η γαλλική βιομηχανία κρασιού απαγόρευσε στη διοργάνωση να συμμετάσχει στα tour γευσιγνωσίας της.

6. Ο Πλάτωνας έγραψε ότι το κρασί πρέπει να επιτρέπεται μόνο με μέτρο στις ηλικίες από 18 έως 30. Στα 40 θα ήταν δωρεάν για όλους, καθώς πίστευε ότι αναζωογονούσε τους μεγαλύτερους.

7. Σε ένα πείραμα του 1997, οι ερευνητές ενάλλασσαν γερμανική και γαλλική μουσική σε ένα σούπερ μάρκετ για 2 εβδομάδες. Βρήκαν ότι οι πελάτες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσουν γαλλικό κρασί όταν άκουγαν γαλλική μουσική και γερμανικό κρασί με την αντίστοιχη μουσική.

8. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της δυτικής ιατρικής, σύστηνε το κρασί σαν θεραπεία σε διάφορες ασθένειες, όπως διάρροια, λήθαργο, πόνους τοκετού κ.λπ.

9. Το 2003, ο Σουηδός Richard Juhlin κατάφερε να εκπλήξει τον κόσμο του κρασιού και της οινογευσιγνωσίας σε μια τυφλή δοκιμή σαμπάνιας στο Παρίσι, όπου κατάφερε να αναγνωρίσει τον τίτλο, τον παραγωγό και τη χρονιά σε 43 από 50 διαφορετικές σαμπάνιες. Αυτός που βρέθηκε στη 2η θέση, κατάφερε να αναγνωρίσει μόλις 4.

10. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Food and Brand του Πανεπιστημίου Cornell, όσοι πίνουν κρασί βάζουν 9% περισσότερο στο ποτήρι τους όταν πίνουν λευκό.

11. Τα λευκά και τα κόκκινα πρέπει να σερβίρονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία για τα λευκά είναι 7-12 βαθμοί, ενώ αν το λευκό είναι πιο γεμάτο, οι βαθμοί φτάνουν τους 12-15. Το κόκκινο κρασί, από την άλλη, πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή 15-18 βαθμούς.

12. Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα σταφύλια δίνουν τον ίδιο, καθαρό χυμό. Η κόκκινη φλούδα είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κρασί, η οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες.


Τα παραπάνω τα διαβάσαμε: http://www.clickatlife.gr/geusi/story/69297

Οίνος και ετυμολογία αυτού

Η λέξη "κρασί" αντικατέστησε τη λέξη "οίνος" στους βυζαντινούς χρόνους -η αντικατάσταση αυτή επιταχύνθηκε ίσως από το ότι ο "οίνος" (όπως και ο "άρτος") αποτελούσε πλέον όρο του χριστιανικού λειτουργικού-θρησκευτικού λεξιλογίου, μετατράπηκε δηλαδή σε "λέξη ταμπού". Η λέξη κατάγεται, με μεσολάβηση των τύπων κρασίν<κρασίον, από τη λέξη κράσις=ανάμειξη, που με τη σειρά της είναι παράγωγο του ελληνικού θέματος κρα-<ινδοευρωπαϊκό θέμα kera- (πρβλ. το ρήμα κεράννυμι=αναμειγνύω και το ουσ. κρατήρ=σκεύος ανάμειξης). Η ετυμολογία της λέξης αντανακλά τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να πίνουν το κρασί τους ανακατεμένο με νερό.
Η λέξη "οίνος" μαρτυρείται στην ελληνική γλώσσα ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους (στη γραμμική Β: wo-no, μεταγραφόμενο: Fοίνος), ωστόσο δεν είναι γνωστή η προέλευσή της. Η λέξη απαντάται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Μεσογείου καθώς και στις περισσότερες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Οι τύποι των σημιτικών γλωσσών (εβρ. jajin, αραβ. wain) θεωρούνται δάνεια από γειτονικούς λαούς. Οι κελτικοί τύποι (αρχ. ιρλανδ. fin, γαλατ. gwin) θεωρούνται δάνειο από τη λατινική γλώσσα (vinum), κάτι που ορισμένοι δέχονται και για το γοτθικό-γερμανικό wein, από το οποίο με τη σειρά τους κατάγονται πιθανότατα οι τύποι των σλαβικών και βαλτικών γλωσσών. Υποστηρίχθηκε ότι η καταγωγή της λέξης είναι ινδοευρωπαϊκή, από τη ρίζα uei- ή wei- "κάμπτω, στρέφω" με αναφορά στη χαρακτηριστική μορφολογία της αμπέλου (πρβλ. λατιν. vitis=άμπελος, επίσης ελλ. ιτύς, λατιν. vitus και γερμ. weide=ιτιά). Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται ωστόσο ότι η λέξη προήλθε από μια άγνωστη γλώσσα της περιοχής του νοτίου Καυκάσου-Εύξεινου Πόντου, από όπου επίσης δείχνει να κατάγεται η σύχρονη άμπελος.


Τα παραπάνω τα διαβάσαμε: http://www.e-istoria.com/44.html

Κρασί
Αλκοολούχο ποτό

Το κρασί είναι οινοπνευματώδες ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους. Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια. Βικιπαίδεια

Διατροφικά στοιχεία
Κρασί
  • Ποσότητα ανά 100 g
  • Θερμίδες (kcal) 82
  • Λιπίδιο 0 g
  • Χοληστερόλη 0 mg
  • Νάτριο 5 mg
  • Κάλιο 99 mg
  • Υδατάνθρακες 2,7 g
  • Φυτικές ίνες 0 g
  • Ζάχαρη 0,8 g
  • Πρωτεΐνη 0,1 g

  • Βιταμίνη A 0 IU 
  • Βιταμίνη C 0 mg Ασβέστιο 8 mg 
  • Σίδηρος 0,4 mg Βιταμίνη D 0 IU 
  • Βιταμίνη B6 0,1 mg Βιταμίνη B12 0 µg 
  •  Μαγνήσιο 11 mg
Τα παραπάνω τα διαβάσαμε: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF

Tα προϊόντα μας διατίθενται για χονδρική πώληση με ΔΩΡΕΑΝ διανομή.
Παραγγελίες Χονδρικής:  210 - 3457912





Σχόλια